Menu Sluiten

Het belang van constructieve feedback: Groeien vanuit een positieve mindset

Ondernemersdagboek maandag 10 juli 2023 – Andreia Ruivo Garcia

Wat was ik trots! Ik had iets gelanceerd waar ik mega trots op was. En ik deelde het met de buitenwereld door een post te maken in een grote Facebook-groep met meer dan 15.000 vrouwelijke ondernemers. Ik deelde mijn overwinning, want dit was een enorme stap voor me. Het langdurig uitstellen vanwege belemmerende overtuigingen had ik eindelijk overwonnen. Dit heb ik ook in mijn post gedeeld, samen met de vraag om samenwerkingen aan te gaan. Vol trots drukte ik op “Posten”.

Het ging over de lancering van mijn koffiemokken voor ambitieuze ondernemers. Ontwerpen die volledig bij mij passen, aangezien ik me vaak niet kon vinden in de mokken die ik al vaak voorbij zag komen. Ik begon met twee ontwerpen, met mijn naam eronder.

De volgende dag opende ik de post. Ik glimlachte toen ik zag dat er veel reacties waren, maar al snel moest ik mijn tranen bedwingen toen ik begon te lezen.

“Leuk, maar niet per se uniek. Ik heb deze teksten al regelmatig op mokken mogen bedrukken, maar dan met mijn eigen ontwerp. Ik zou er niet al te veel van verwachten. Je kunt denk ik alleen meedoen in die markt als je een hele scherpe prijs hebt voor goede kwaliteit. Heb je ze laten sublimeren met sublimatie-inkt of met vinyl? Daarin zou ik dan ook onderscheid maken.”

“Beste Andreia, ik wil nu geen spelbreker zijn, maar ik ben een beetje in de war… Is jouw naam op de mok een verwijzing naar een dienst? Of gewoon bedoeld als boodschap dat jij ze hebt ontworpen?”

“Ik vind het moeilijk leesbaar met dat zwart en paars. En jouw bedrijfsnaam zou ik niet zo prominent op de mok zetten, tenzij het een give-away is of gratis.”

“Misschien…? Ik vind de vermelding van je naam ook lastig, dan zie ik het meer als een give-away-item, niet iets waarvoor ik zou betalen…” Iemand anders reageerde daarop met: “Daar ben ik het mee eens, helaas werkt dat niet echt. Maar wel een tof idee toch?”

Twee personen lieten een leuke reactie achter en feliciteerden mij. Maar ondertussen wilde ik me eigenlijk verstoppen. Alles offline halen. De stekker eruit trekken.

Ik werk hard aan mijn mindset. Ik weet dat ik me vaak te veel aantrek van dingen. Zoals je in mijn eerste ondernemersdagboek kon lezen, heb ik vaak last van paniekaanvallen en algemene angst. Dit ligt grotendeels aan mij, maar ook voor een groot deel aan de maatschappij.

Want wie zou blij worden van zulke opmerkingen? Ik sta open voor feedback. Deze onderwerpen had ik ook met mijn businesscoach besproken, dus het was niet iets dat nog niet in mijn hoofd was opgekomen. Maar de manier waarop de opmerkingen werden gegeven, zonder dat erom gevraagd werd, raakte me. Geen van de feedback-opmerkingen was constructief opgebouwd. Er werden zoveel negatieve woorden gebruikt dat je het gewoon niet positief kunt opvatten.

En wat ik het ergste vind, is dat dit gebeurde in een groep waarin we elkaar zouden moeten motiveren. In mijn post sprak ik over mijn belemmerende overtuigingen, maar deze mensen gaven opmerkingen die deze overtuigingen alleen maar versterkten.

Waar doe ik het eigenlijk voor? Ik wil zo trots zijn op mezelf, voor alles wat ik al heb bereikt in mijn ondernemersavontuur. Maar zulke opmerkingen maken het moeilijk.

Aan de andere kant geeft dit me energie. Want in mijn Facebook-groep tolereer ik zulke opmerkingen niet. Je mag feedback geven, maar alleen op een constructieve manier, indien erom gevraagd is. “Leuk, maar” valt daar niet onder šŸ˜‰

Ik werk aan het ontwikkelen van een groeimindset, waarin ik uitdagingen en tegenslagen zie als kansen om te leren en te groeien. Ik laat negatieve gedachten los en omarm positieve bekrachtiging en zelfwaardering. Ik waardeer mijn eigen prestaties en laat me niet ontmoedigen door de negativiteit van anderen.

Het boek ‘Master Your Mindset’ van Michael Pilarczyk heeft me veel geholpen om mijn mindset te versterken. Ook de oefeningen van mijn business coach Jana Six hebben me al veel sterker in mijn schoenen gekregen.

Dus ja, deze negatieve reacties hebben me geraakt, maar ze zullen me niet tegenhouden. Ik ben vastbesloten om constructieve feedback te omarmen en te gebruiken als een middel om te groeien. Daarom wil ik mijn lezers aanmoedigen om hetzelfde te doen. Laten we samen streven naar een omgeving waarin feedback constructief en ondersteunend is, zodat we allemaal kunnen groeien en bloeien in onze ondernemersreis.

Liefs!

Andreia ā™„

Ps: Het boek ‘Master your Mindset’ is ideaal om sterk in je schoenen te leren staan en zou ik iedereen aanraden. Het boek ‘Thanks for the feedback’ zou ideaal zijn om te leren hoe je feedback geeft en ontvangt, maar deze staat nog op mijn lijst om te lezen. Ik heb zelf tijdens mijn universitaire studies veel geleerd over communicatie en daar geregeld extra cursussen voor gevolgd.

0
    0
    Je winkelmandje
    Je winkelmandje is leegGa terug naar de webshop