Menu Sluiten

Als jonge onderneemster van 24 jaar die eerder introvert is, deel ik graag inspirerende verhalen en praktische tips over het runnen van een bedrijf. In deze blogpost wil ik enkele van mijn ideeën en ervaringen delen over hoe introverte ondernemers hun sociale media kunnen laten groeien en hoe ze kunnen netwerken als introvert door specifiek sociale media tips voor introverte ondernemers met jullie te delen.

Social Media Tips voor Introverte Ondernemers

In het begin is het zoeken. Je hebt nog niet echt veel mensen die je persoonlijk aanspreken. Je kunt vrienden en familie wel vragen om je te gaan volgen, maar wees je ervan bewust dat zij geen klanten zijn. Zeker voor iemand zoals ik, een ondernemer die zich op andere ondernemers focust, zijn vrienden en familie niet echt mijn klanten. Natuurlijk kan het interessant zijn als je een webshop hebt voor bijvoorbeeld babykleren, dan kunnen vrienden en familie wel interessant zijn.

Maar bij mij was het toch wel wat zoeken. Natuurlijk heb ik ze wel gevraagd om mij te gaan volgen en te delen. Zo heb ik de eerste mensen kunnen aantrekken, die meestal ook wel andere mensen kennen die wel iets met mijn diensten te maken hebben. Dus iedereen kan zo iemand die ondernemer is. Meestal denk jij dan aan die naam, maar die lokale bakker is ook gewoon een ondernemer. Op dat vlak zijn er overal wel zelfstandigen die potentiële klanten zijn. Maar vooral moet je zelf heel veel netwerken, zowel online als offline.

Online Netwerken als Introvert

Hoe begin je aan online netwerken? Je hebt de standaard netwerkevenementen die online plaatsvinden, zodat je virtueel andere mensen kunt leren kennen. Maar wat ik vooral deed, omdat ik net begonnen was in corona-tijd, was echt wel andere mensen aanspreken op sociale media, ze gaan volgen en gewoon even mezelf voorstellen en ook om zo virtuele koffie te houden. Dan nodig je eigenlijk iemand uit van: “Hey, ik zag je op Instagram, leuke pagina! Ik ben zelf net begonnen. Heb je zin om eens te skypen?” Heel erg simpel en alleen de meesten reageren er wel op.

En zo leer je andere mensen kennen en kun je jezelf ook wel een beetje in de picture zetten. Wat ik dan ook heel belangrijk vind, is heel veel op mijn stories aanwezig te zijn. Ik documenteer praktisch heel mijn dag, zeker als ik ergens heen ga waar andere ondernemers zijn. Ik deel daar en ik vraag zoveel mogelijk mensen om het ook verder te delen. Op die manier kunnen anderen mij leren kennen en krijg ik uiteindelijk wel meer en meer zichtbaarheid. Dat is wel heel belangrijk om te kunnen groeien als ondernemer.

Offline Netwerken als Introvert

Offline netwerken kan ook heel effectief zijn. Het is natuurlijk veel gemakkelijker voor een introvert om online actief te zijn, want er staat een scherm tussen en je voelt je toch iets minder verplicht om meteen te zeggen wat je morgen gaat doen. Maar als je elkaar gewoon echt informeel tijdens een koffietje kunt leren kennen, gaat dat al heel veel doen. Wat bij mij ook altijd een hele grote meerwaarde is, zijn de Facebookgroepen. Ik deel daar mijn expertise en ik laat mijn naam vallen. Ik merk heel vaak als ik dan op een event binnenkom, dat mensen echt wel naar mij komen van “Ik ken jou! Ik heb je ergens gezien op Facebook in de groep!” Mijn naam is dus echt wel blijven hangen. Ze weten meestal direct ook wel wat ik doe. Het gesprek is gestart en op die manier zijn mensen op mij toegekomen en hoefde ik niet zelf op mensen af te stappen.

Tips om Sociale Media te Laten Groeien

 1. Documenteer praktisch heel je dag. Laat je volgers zien wat je doet en hoe je werkt.
 2. Maak veel gebruik van Stories en vraag mensen om deze te delen.
 3. Nodig mensen uit voor een virtuele koffie en leer elkaar op een informele manier kennen.
 4. Wees aanwezig in Facebookgroepen en deel je expertise.

Als je deze tips opvolgt, zal je zien dat je sociale media snel zal groeien. Het is belangrijk om zoveel mogelijk mensen te bereiken en als je dat lukt, dan ga je groeien. Dit is waardevol voor elke ondernemer, maar vooral voor introverte ondernemers, omdat ze niet altijd even gemakkelijk contact maken met anderen.

Voordelen van Online Actief Zijn

Het is natuurlijk ook veel gemakkelijker voor een introvert om online actief te zijn, want er staat een scherm tussen en je voelt je toch iets minder verplicht om meteen te zeggen wat je morgen gaat doen. Hierdoor voel ik me altijd wel heel fijn en kan ik gemakkelijk contact maken met anderen. Daarnaast zijn er nog meer voordelen van online actief zijn:

 • Je kunt op elk moment van de dag actief zijn en je hoeft niet op een specifieke locatie te zijn.
 • Je kunt gemakkelijk mensen bereiken die ver weg wonen of werken.
 • Je kunt gemakkelijk communiceren met anderen zonder dat je ze persoonlijk hoeft te ontmoeten.

Al deze voordelen maken het online actief zijn voor introverte ondernemers zeer interessant.

Conclusie

Als introverte ondernemer is het soms lastig om contact te maken met anderen en jezelf te promoten. Maar met deze tips en ervaringen kun je gemakkelijk netwerken en groeien op sociale media. Het is belangrijk om jezelf te blijven en je eigen manier van netwerken te vinden. Dit zal je helpen om succesvol te zijn als introverte ondernemer.

Ik hoop dat deze tips jou als introverte ondernemer zullen helpen om succesvol te zijn op sociale media. Blijf jezelf en blijf gemotiveerd, dan komt het allemaal goed!

Wil je meer van mijn ondernemersavonturen volgen en zien hoe ik mijn bedrijf run als introverte ondernemer? Volg me dan zeker op Instagram en luister naar mijn podcast waar ik inspirerende verhalen en praktische tips deel. Ik vind het superleuk om mijn ervaringen te delen en te horen wat jij ervan vindt!

Ondernemen Met Andreia - Een podcast over ondernemersavonturen
0
  0
  Je winkelmandje
  Je winkelmandje is leegGa terug naar de webshop