Menu Sluiten

Één jaar onderneemster in hoofdberoep

1-10-2023

Vandaag wil ik een bijzondere mijlpaal met jullie delen: op 1 oktober 2023 was het precies één jaar geleden dat ik de stap zette naar fulltime ondernemerschap. In dit artikel neem ik jullie mee op mijn reis en deel ik mijn ervaringen van het afgelopen jaar. Het is belangrijk om te realiseren dat achter de glanzende plaatjes en succesverhalen op sociale media ook uitdagingen en twijfels schuilen.

Op 1 oktober 2022 waagde ik de sprong naar fulltime ondernemen. Maar laten we nog een jaar teruggaan naar de tijd waarin ik nog twijfelde en een stabiele bron van inkomsten had. In 2021 had ik besloten om mijn studie achter me te laten en koos ik ervoor om deeltijds te werken en zo een financiële buffer op te bouwen. Het was duidelijk dat ik uiteindelijk mijn eigen bedrijf wilde uitbouwen, maar ik was er nog niet klaar voor om de grote stap te zetten.

Ik wilde mijn omgeving geruststellen, wetende dat deze stap nog niet helemaal rationeel was gezien mijn omzet nog niet genoeg was om fulltime van te leven. Sterker nog: ik had mezelf nog nooit een loon uitgekeerd. Pas in april 2023 ontving ik mijn eerste loonbrief uit mijn onderneming, dat slechts 500 euro bedroeg. Een klein detail: pas onlangs heb ik dit geld naar mijn persoonlijke rekening overgezet, niet omdat het niet eerder kon, maar uit voorzichtigheid. Ik geef er de voorkeur aan om privé zuinig te leven dan financiële problemen in mijn bedrijf te riskeren.

Onderneemster in hoofdberoep
Een jaar als onderneemster in hoofdberoep!

Tijdens die periode woonde ik nog steeds bij mijn schoonouders, wat mijn kosten aanzienlijk drukte. Wel stortte ik mijn maaltijdcheques elke maand sinds april 2023, en van eind oktober 2022 tot half februari 2023 werkte ik ook een tijdelijke baan voor 8 tot 12 uur per week. Het was niet genoeg om als bijberoep te beschouwen, maar het zorgde wel voor extra inkomsten zonder mijn spaargeld aan te tasten. Zo kon ik mijn focus op mijn onderneming leggen, wat eerder niet mogelijk was met een baan van 24u, en kwam er toch nog wat binnen om niet aan mijn spaargeld te moeten komen. Ik had namelijk tijdens mijn job van 24u voldoende gespaard om 6maand te kunnen leven van puur mijn spaargeld. Dit was voor mij namelijk echt de voorwaarde voor ik de sprong naar hoofdberoep zou wagen.

Financieel gezien was ik misschien nog niet helemaal klaar voor fulltime ondernemerschap in oktober van het voorgaande jaar. Dus waarom heb ik het toch gedaan? Dat is een vraag die ik vaak krijg.

In de zomer van 2022 onderging ik een operatie aan mijn handpalm, wat me dwong om thuis te blijven tijdens mijn herstel. Tijdens die periode ontdekte ik hoeveel energie ik kreeg van rust en de tijd nemen om na te denken over de toekomst van mijn bedrijf. Het werd me duidelijk dat ik niet gelukkig was in mijn deeltijdse baan, waar ik dagelijks 40 minuten heen en weer moest reizen zonder kilometervergoeding en met onzekere werkdagen.

Ik besefte dat ik vooral werkte om mijn vervoerskosten te dekken en dat dit niet langer duurzaam was. Het duurde niet lang voordat ik besloot om mijn werkgever te informeren dat ik mijn contract niet zou verlengen en dat 30 september mijn laatste werkdag zou zijn.

Gelukkig had ik nog wat vakantiedagen en overuren, dus ik kon wat extra tijd besteden aan het opzetten van mijn bedrijf voordat ik op 1 oktober volledig van start ging. Het was een enge beslissing, maar het bleek een van de beste stappen in mijn leven te zijn.

Nu, een jaar later, heb ik geen spijt van mijn keuze voor fulltime ondernemen. Het afgelopen jaar was vol uitdagingen en leermomenten, zowel over ondernemen als over mezelf. Het was niet altijd gemakkelijk, maar ik ben trots op wat ik heb bereikt.

Ik wil iedereen bedanken die me heeft gesteund op deze reis, mijn klanten, mijn volgers, mijn vrienden en familie. Jullie hebben allemaal een belangrijke rol gespeeld in mijn succes en ik ben jullie dankbaar.

Als je in een vergelijkbare situatie verkeert, onthoud dan dat je niet meteen de sprong hoeft te maken. Bouw een financiële buffer op, maak een plan en stel doelen voor jezelf. Het is belangrijk om realistisch te zijn over je kansen en je comfortabel te voelen met je beslissing.

Ondernemerswandeling - Netwerken met ambitieuze ondernemers
Ondernemerswandeling in Herselt

Een jaar later kan ik zeggen dat ik geen spijt heb van mijn beslissing om fulltime te ondernemen. Mijn ondernemersreis was een avontuur vol groei en ik kijk uit naar wat de toekomst zal brengen. En wat was het ergste dat er kon gebeuren? Dat ik terug een baan moest zoeken? In die situatie zat ik toch al, het kon dus alleen maar beter.

Ik hoop dat mijn verhaal je heeft geïnspireerd of geholpen als je je eigen ondernemersreis overweegt. Als je vragen hebt of ergens mee worstelt in je eigen ondernemerschap, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Ik sta altijd klaar om te helpen en advies te geven.

Dank je wel voor het lezen en ik wens je veel succes op jouw eigen ondernemerspad.

En ben je aan het overwegen om ook de stap te zetten? Dan kan het interessant zijn om je alvast te omringen met ondernemers die je daar in kunnen steunen. Ik organiseer op geregelde basis ondernemersevents in kleine groep zodat we op een gezellige en laagdrempelige manier kunnen netwerken en elkaar vooruit helpen en motiveren.

Ben jij er binnenkort graag bij? Deze events staan er binnenkort op de planning:

0
    0
    Je winkelmandje
    Je winkelmandje is leegGa terug naar de webshop